mandag 8. februar 2010

W3zz3|_


Det norske selskap var en litterær klubb som norske studenter i københavn ofte reiste til. Det ble stiftet av Ove Gjerløw Meyer i 1772. Når de hang på "klubben" var det ofte livlige taler, sanger, diskusjoner, diktresitasjoner, improvisasjoner og masse drikking av punsj!

Johan Herman Wessel var en norsk forfatter og dikter an ble født 6.oktober 1742. Han gikk på latinskolen i Christiania og gikk videre på universitetet i København. Wessel tok aldri noen eksamen mens han gikk på universitetet. Han jobbet videre som privatlærer. Han hjalp også teateret med å oversette stykker, samtidig som han redigerte det artige bladet "Votre Serviteur otiosis".

Wessel skrev diktet "Smeden og bageren" som er et komisk dikt. I diktet er det en smed og 2 bakere. Smeden dreper en person og blir stilt for retten. Men siden de bare har en smed i byen får han gå hjem som en fri mann. Men siden de er 2 bakere i byen blir den ene stilt for retten. Han blir hengt som en uskyldig mann. Komikken i diktet blir skapt av at det er den uskyldige bakeren blir hengt i steden for den skyldige smeden, det bare fordi de har kun 1 smed i byen. og de trenger derfor han, men to bakere trenger de jo ikke. Dette gir et bilde at rettsamfunnet er veldig merkelig, så lenge en får skylden, da er alt greit.

Det ble skapt et uttrykk etter dette diktet. Det er "å rette baker for smed". Jeg vil si at dette betyr og heller kaste bort noen man ikke trenger(som samtidig ikke hadde gjort noe galt) for noen man trenger(men han gjort noe galt).

1 kommentar:

  1. Hei Ole.
    Jeg liker bloggen din!!
    Utrolig mye bra info som er skrevet om Det norske selskap, Johan Wessel og dikte hans.
    Stå på videre :D

    SvarSlett